Om

Jag är Ingrid Hallström, en kvinna som älskar att vara i sin ateljé och måla flera timmar varje dag.

Sedan jag var liten har jag velat bli en målande konstnär, som så många andra i min släkt.

 

När jag var ungefär tretton och det var dags att välja inriktning på min fortsatta skolgång ville jag helst av allt gå en konstnärlig utbildning som fanns i Stockholm. Vi bodde då i Boden, där inget liknande existerade. Dessvärre ville mina föräldrar att jag skulle välja en väg som kunde garantera trygg försörjning.

Så blev det att jag utbildade mig halvhjärtat till sekreterare efter studentexamen, träffade min man, flyttade till Gran Canaria och fick två barn, arbetade deltid som sekreterare och översättare.

 

Målandet kom jag först tillbaka in på när jag väl återvände till Sverige igen med barnen, frånskild och studerande på Socialhögskolan. Mina verk gömde jag länge i en Ica-kasse bakom skrivbordet. Genom kvälls- och veckoslutskurser i kroki och måleri och med mammas uppmuntran blev jag modigare.

Flera år senare begärde jag ett års ledighet för vidare konststudier på Gerlesborgsskolan i Bohuslän. Kursen kom jag in på – men min chef sa: ”Jag har inte rätt att neka dig ledighet, men räkna inte med samma arbetsuppgifter som idag när du kommer tillbaka”. Det resulterade i att jag blev osäker och stannade på jobbet istället för att påbörja utbildningen. Jag hade ju också föräldraansvar ännu några år.

När jag skulle fylla 58 fick jag möjlighet att sluta arbeta och få garantipension. För mig var det som att få högsta vinsten. NU var jag försörjd och kunde äntligen ägna mig fullt ut åt det jag helst ville! Nu kunde jag delta i flera längre kurser, skaffa ateljeplats och arbeta helhjärtat med min konst.

 

Mina motiv hämtar jag från upplevelser i vardagen. I kolonilotten, från resor till när och fjärran, från händelser som berört mig. Ibland gör jag minnesanteckningar på plats med akvarell eller krita eller helt enkelt med kamerafunktionen i mobilen. Men det är i ateljén som jag gör mina verk färdiga.

 

Min vanligaste teknik är olja på duk, men det händer att jag målar med akvarellfärger. Varje tavla får ta lång tid. Jag kan ändra, lägga till och dra ifrån i oändlighet innan tavlan kan signeras.